dijous, 5 de novembre del 2009

Volem cursa popular



Tothom està d'acord en els beneficis que la practica habitual d'un esport com la carrera (running, footing o córrer) te per a la salut, tant física com mental.
Es tracta d'un esport molt complet que tots i totes podem practicar, sense que siga precís una despesa econòmica a nivell personal important, sols necessites unes esportives, una samarreta, uns calçotets curts o xandall i ganes de fer quilòmetres. No és necessari que les administracions hagen de fer una inversió milionària per facilitar l'ús d'aquest esport: els esportistes poden córrer pels carrers, parcs, senders, la platja, la muntanya...
Fa més de 25 anys que les diferents administracions tenen una manera específica de potenciar aquest esport, parlem de l'organització de curses populars.
És tracta de preparar un circuit de 8 o 10 quilòmetres en el seu terme municipal, per que esportistes amateurs de totes les edats i condicions: joves, adults, persones majors, homes i dones participen junts en una gran festa de l'esport per a recórrer estos milers de metres a peu, sense mes ajuda que l’ànim de poder concloure-la.
El cost de la celebració d'estos esdeveniments és molt variable. Depèn en gran mesura del tipus de recorregut, la participació d'associacions que col·laboren desinteressadament, patrocinadors que contribueixen a canvi de publicitat en els samarretes, etc...
És clar que són diners per a qualsevol ajuntament, i que estos tenen un pressupost molt limitat i han de prioritzar unes actuacions sobre altres. Ací podria caure en el parany de fer comparances en què es gasta un ajuntament com el de Llíria en potenciar la música, altres disciplines esportives, les festes, etc... però no és tracta d'això.
No mes vull fer una reflexió: com és possible que la capital de la comarca no participa en el circuit de curses populars del Camp de Túria? Perquè ajuntaments amb pressupostos municipals iguals d'ajustats com Riba-roja, Vila-marxant, La Pobla de Vallbona, Marines... si tenen curses, i Llíria no se les pot permetre? Perquè altres anys s'ha pogut fer una cursa en el nostre poble i en 2.009 l’Ajuntament de Llíria ha suprimit esta carrera popular? Perquè som dels pocs pobles que no tenim club d'atletisme? La resposta és molt simple per a mi: no hi ha voluntat política per part de l'Ajuntament de potenciar i recolzar un esport com l'atletisme.
Des d’estes línies li demanem al regidor d'esports que recapacite i que ens torne a programar el que ja teníem: una cursa popular